Synttäriviikko
oli niin tiukasti ohjelmoitu, että ajan löytäminen kulinaarisille kokeiluille
oli kiven alla. Pääsin kuitenkin herkuttelemaan, sillä torstaina juhlistettiin
paremman puoliskon uuden uran alkua lähipubissa ja syntymäpäiväaamuna minulle
tarjoiltiin ihana synttäribrunssi. Lauantai-illaksi kokkailin vielä
merkkipäiväillanistujaisiin saapuneille tovereille yhtä sun toista. Mitään
uutta ei siinä satsissa kuitenkaan ollut, joten sunnuntain ratoksi leivoin
vielä kookosvadelmamuffineita.
Ensin kuitenkin
pari sanaa viikon muista herkuista. Oma pubimenuni koostui whitebaitista ja
riistapiiraasta. Whitebaitin suomalainen vastine on neulamuikut. Whitebaitiin
käytetään erinäisten kalalajien (mm. silli, sardiini, makrilli, kilohaili)
pikkusinttejä, jotka leivitetään ja paistetaan rasvakeittimessä. Sitten niitä
dippaillaan sormin esimerkiksi sitruunamajoneesiin. Nam. Whitebaitin kanssa
vain kävi samoin kuin niin monen muunkin löytämäni kalaherkun kanssa. Nimittäin
heti kohta törmäsin artikkeliin, jossa kerrottiin, kuinka näiden
kehittymättömien pikkukalojen kalastaminen uhkaa kalakantoja paitsi siten,
etteivät ne sitten tietenkään pääse kasvamaan täysikasvuisiksi yksilöiksi myös
siten, että niitä saalistavien kalojen ravinto vähenee. Eli ei kovin kestävä
kalaherkku, mutta herkku kuitenkin.
Riistapiiras oli
tietenkin piiras brittityyliin, eli valtava kulhollinen haudutettua riistaa,
sieniä ja juureksia tuhdissa kastikkeessa ja sen päällä taikinakansi. Ja jottei
vain jäisi nälkä, lisukkeena oli perunamuusia ja kasviksia. Piiras onkin vielä
projektissa tekemättä, joten jos vain viikot riittävät, se olisi toki
varsinainen talviruoka.
Synttäripäivänä
parempi puolisko hemmotteli minua kaurapuurolla tuoreiden vadelmien kera,
kylmäsavulohiruisleivillä, kahvilla, appelsiinimehulla ja englantilaisella
kuohuviinillä. Illalla tein sitten itse pienen noutopöydän kyläileville
kavereille. Kamut ruokittiin suolaisilla feta- ja chorizomuffineilla,
vuohenjuustosalaatilla, tuoreella leivällä ja labnehilla sekä omenapiirakalla.
Sunnuntaina
halusin vielä tehdä yhden uuden reseptin, jotta projektilupaus pitäisi, joten
kaivoin uusimmasta Ruoka & Viini -lehdestä kookospuolukkamuffinireseptin,
mutta korvasin marjat vadelmilla. Taikina tuoksui trooppiselle kookokselle,
mutta valmiissa muffineissa kookoksen makua oli hyvin vähän. Ehkäpä sitä olisi
voinut voimistaa kookoshiutaleilla. Viikonlopun leipomuksia annettiin
synttärivieraille kotiin vietäviksi ja loppuja on mutusteltu pitkin viikkoa.
Onneksi synttärit ovat vain kerran vuodessa.
No comments:
Post a Comment