Monday 26 March 2012

Viikko 5. Happamia, sano

Aurinkoinen kevätviikko innosti tutkailemaan marokkolaisia reseptejä Jamie does -kirjasta. Perjantaina testattiin työviikon päätteeksi nopea marokkolaisittain marinoitu kana ja avokadodippi leivän sisällä. Sunnuntaina säilöin sitruunoita, jotta saisin ehdan pohjoisafrikkalaisen maun elämäni ensimmäiseen tagineen. Tosin sitruunoiden on tekeydyttävä kuukauden päivät vaatekomeron perukoilla (ainoa viileä ja pimeä paikka asunnossa) ennen kuin ne kelpaavat taginen mausteeksi.

Mukavaa tässä oli myös helppous ja nopeus, sillä lähes kesäiseksi yltyneenä viikonloppuna ei meinannut raaskia keittiössä huhkia. Niinhän siinä kuitenkin kävi, että helpossa ohjeessa se projektin ensimmäinen mokakin sitten tuli. Reseptiin tarvittiin sitruunoita, suolaa, kanelitankoja, kokonaisia mustapippureita ja TUOREITA laakerinlehtiä… Enhän minä Pohjolan lakeuksilla ole mihinkään tuoreisiin laakerinlehtiin tottunut. Kuivattuina niitä on patoihin nakattu. Niinpä kaapissa oli vain kuivattuja, ja kun sitruunat oli jo valmisteltu purkitettaviksi, en viitsinyt enää perääntyä.

Steriloin suuren lasipurkin uunissa ja purkitin ainesosat ohjeistetusti. Nyt tuotos siis muhii vaatekomerossa, ja sitä pitää käydä parin päivän välein ravistelemassa. Huhtikuun lopulla sitä voi sitten alkaa käyttää muun muassa tagineen, fetan ja oliivien maustamiseen, leipätaikinaan… Varsinainen maistamisraportti siis seuraa perässä.

Mahtuipa viikonvaihteeseen vielä Farmers' Marketkin sunnuntaina. Runsaasta valikoimasta torikoriin päätyi villisikatuoremakkaroita chilillä ja limetillä maustettuina, sitruunaista virvoitusjuomaa (Bob Flint's Real Lemon) sekä kahta eri sorttia leipää. Vaikka torille lähdettiin aamiaispöydästä, emme voineet ohittaa grillissä tiriseviä herkkuja, vaan ahmimme puoliksi roast pork rollin: tuoreen sämpylään sisään sovitettua tirisevän kuumaa possupaistia rapealla kamaralla ja omenasoseella. Siitä ei paljon sunnuntailounas parane. Tästä saadaankin suunta viikon 6 teemaan. Ohjelmassa olisi nimittäin brittiklassikko vailla vertaa.

No comments:

Post a Comment