Sunday 18 March 2012

Viikko 4. Burger Queen

Viime viikon tosihaasteen jälkeen otin vaihteeksi vähän kevyemmin. Olin koko viikon himoinnut burgeria, joten uuden Olive-lehden italialaiset kana-/kalkkunaburgerit tulivat vastaan kuin tilauksesta. Päätin tehdä ohjeen tomaattirelissin oheen lisukkeeksi myös Maku-lehden hernepestoa. Näin ollen uutta olivat kalkkunanjauhelihapihvit ja pesto. Jollei kokkauspäivä olisi ollut perjantai, olisin kenties leiponut sämpylöitäkin itse, mutta työviikon päätteeksi tyydyin vain sulattamaan pakastimesta aiemmin ostamiani jyväsämpylöitä.

Ensin valmistuivat tomaattirelissi (siideriviinietikkaa, muscovadosokeria, sinapinsiemeniä, tomaattia ja kevätsipulia) ja hernepesto (herneitä, saksanpähkinöitä, parmesaania, basilikaa, oliiviöljyä, sitruunamehua, valkosipulia, mustapippuria ja suolaa). Vasta ostetun sauvasekoittimen silppurikulholisäosa on ollut kyllä pienoinen pettymys. Taannoin chilikastiketta suhautellessa soosit karkailivat ”nestetiiviin” kannen ja kulhon välistä, ja pestoaineksia piti välillä kaapia lusikalla laidoilta keskemmälle, jotta ne silppuuntuivat kunnolla… Taitaa kuitenkin tämän viikon asiakaspalauteinto olla sen verran vähissä, etten jaksa mennä Robert Dyasille mouhoamaan.

Pihveihin valikoitui kalkkunan jauheliha siitä yksinkertaisesta syystä, että broilerin jauhelihaa ei ollut tarjolla. Lihaan sekoitettiin runsaasti basilikaa, mustapippuria, suolaa sekä munankeltuainen. Pihvit paistuivat noin 7 minuuttia per puoli, jonka jälkeen ne nosteltiin paahdetuille sämpylöille hernepeston, tomaattirelissin ja tuoreen mozzarellan kera.

Purilainen maistui molemmille raatilaisille, ja myös helppoutta ja nopeutta raskaan työviikon päätteeksi kiiteltiin. Kalkkunanliha pysyi paistettaessa huomattavasti mehevämpänä kuin naudanliha, joten tarvetta lisäkastikkeille ei ollut.

Kyvyttömyyteni heittää mitään ruuantähteitä suoraan roskiin on noussut taloudessamme yleiseksi vitsiksi. Ikäväkseni moni muovirasiaan pakkaamani jämä kuitenkin sinne ennen pitkää päätyy, kun en ehdi ihan kaikesta loihtia uutta, vaikka kuinka yrittäisin. Poisheittäminen käy onneksi pian hieman kivuttomammaksi, kun tässäkin kylässä siirrytään vihdoin jätehuollon saralla 2000-luvulle ja aletaan kerätä biojätettä. Hurraa! Tällä kertaa hernepeston ja tomaattirelissin tähteet kuitenkin päätyivät sulostuttamaan sunnuntaiaamiaista Lapin rieskan päällä, parmesaanin kera.

No comments:

Post a Comment