Olen syönyt
ihania ruokia, joista parhaaksi on pakko nostaa Turun Tintån annos: Fiskarsin
luomunaudan sisäfileetä, ehkä parhaita koskaan syömiäni, käsin leikattuja
ranskalaisia, piparjuuriaiolia ja fetasalaattia. Nämä herkut huuhdottiin alas
Yalumban Shiraz-Viognierilla. Huh huh. Enpä ole hetkeen saanut niin hyvää lihaa
ja ehkä tylsiltä kuulostavat ranskalaiset olivat kaikkea muuta: tummaa ja
rapeaa pinnalta, pehmeää ja kuohkeaa sisältä. Tintåssa maistoin myös
ensimmäistä kertaa elämässäni lohipizzaa. Lohen kaverina oli suloisen suolaista
fetaa.
Pian suuntaan nokkani
kohti kotia, ja matkalaukku natisee liitoksistaan täytettyäni sen Pauligin
Juhla Mokan tummalla paahdolla, kolmella erilaisella ruisleivällä, Lapin
rieskoilla, Fazerin vadelma-karpalosuklaalla, Pollyilla, Suffeli Puffeilla,
Lakrisal-pötköillä, Pandan lakuilla, Dracula-karkeilla ja tietenkin
Turkinpippureilla. Ostinpa Fiskarsin kokkiveitsenkin, joten hyvästi kurja,
tylsä Prestige!
Yhden kerran
tämän pariviikkoisen aikana olen päässyt ruuanlaittoonkin, kun pyöräytimme rakkaan
kokkiveljeni kanssa pizzan äidin ohjeella. Laitan ohjeen tähän ja muistutan,
että tällä ei ole mitään tekemistä italialaisen pizzan kanssa – eikä
tarvitsekaan. Tämä on lähempänä suolaista piirasta. Äiti laittoi tätä aina
lauantaisin saunan jälkeen. Saunaillan herkutteluun liittyi myös meidän talossa
harvinainen lupa syödä olohuoneessa television edessä.
Äidin pizza
1 purkki (250 g) maitorahkaa
250 g margariinia
4,5 dl vehnäjauhoja
tomaattipyrettä tai tomaattimurskaa
400 g jauhelihaa
suolakurkkua
sipulia
tomaattia
emmentalraastetta
suolaa
pippuria
kuivattua oreganoa
valkosipulia
Pohja syntyy
yksinkertaisesti yhdistämällä ensin pehmeähkö margariini ja maitorahka käsin
puristellen ja lisäämällä sitten vehnäjauhot. Taikina painellaan uunipellille.
Vesikulho, johon voi kostuttaa sormia, on hyvä apu tässä, sillä taikina on
melkoista liisteriä. Äidin versiossa pintaan sivellään tomaattipyreetä, mutta
veljeni kanssa laitoimme siihen sauvasekoittimella tasoitettua
yrttitomaattimurskaa.
Jauheliha
paistetaan kypsäksi ja maustetaan sipulilla, suolalla ja pippurilla sekä
halutessa myös valkosipulilla. Paistettu jauheliha levitetään tomaattipyreen
tai -murskan päälle. Seuraavaksi levitellään kuutioitua suolakurkkua,
viipaloitua tomaattia sekä lopuksi runsaasti emmentalraastetta. Mahdollinen
oregano tulee ripotella ennen juustoraastetta.
Olen tehnyt tästä
tuunattuja versioita, joissa on ollut muun muassa ananasta ja raakaa sipulia
jauhelihan päällä, mutta tämä resepti on se alkuperäinen. Mitä tahansa pizzaan
päättääkään lisätä, jauheliha, suolakurkku, tomaatti ja emmental ovat
pakolliset ainekset. Pizzaa paistellaan 180 asteessa kunnes pohja on kypsä ja
juusto hieman tummunut. Tarjoillaan hyvän tv-sarjan tai elokuvan äärellä,
hyvässä seurassa, lempijuoman kanssa.
No comments:
Post a Comment