”Best guinea fowl I’ve ever tasted,” sanoo Anna Scott
Notting Hill -elokuvassa helmikana-aterian jälkeen. Anna on kasvissyöjä. Tuo
kohtaus tuli mieleeni toissaviikon sunnuntaina (jep, vähän myöhässä on taas
dokumentointini), kun Glorious Food -tapahtumassa kierrellessäni tulin
myyntikojulle, jossa oli tarjolla monen muun herkun ohella kokonaisia
helmikanoja. Kun myyjä vielä sattui olemaan suosikkimakkarakauppiaani V.J. Game,
viikon projektiruuan raaka-aineen valinta oli selvä.
Ennen kuin pääsin kotiin nyppimään linnusta jämähöyheniä,
mukaan tarttui vielä Welsh Dragon -tuoremakkaroita, punaviinissä kylvetettyä
Umbriaco-juustoa, jo aiemminkin tässä blogissa mainittua sitruunalimonadia sekä
Farmers’ Marketilta tuttua chili-juusto-leipää.
Reseptin tarjosi sopivasti uusi Olive-lehti, joka ehdotti
lisukkeeksi palsternakkaröstejä. Täydellistä. Palsternakka on ehdottomasti tämän
syksyn lempijuurekseni, ja hyvä rösti maistuu aina. Sen valmistaminen ei
valitettavasti ole niin helppoa kuin voisi kuvitella. Ainakaan minulle.
Helmikanan valmistus alkoi todella hajahöyhenien
nyppimisellä ja linnun pesulla. Tämän jälkeen linnun koivet sidottiin ja se ruskistettiin
kauttaaltaan pannulla. Seuraavaksi paistettiin pancettakuutioita, sitten
salottisipuleita ja vielä porkkanaa ja selleriä, joista kaikki kumottiin
vuorollaan linnun kaveriksi uunivuokaan. Lopuksi pannulla kuumennettiin vielä
valkoviini, joka niin ikään päätyi helmikanan lisukkeeksi. Koko komeus
silattiin vielä salvian- ja laakerinlehdillä ja pantiin peitettynä uuniin.
Rösteihin tuli raastetun palsternakan lisäksi raastettua
perunaa ja sipulia, voita, vehnäjauhoja sekä mausteita. Röstien kasassa pitäminen
on haasteellista ja niin on myös oikea paistolämpötila. Liian kuuma pannu, ja
pinta palaa, liian viileä, ja röstistä ei tule rapea ja kasassa pysyvä. Tästä
lienee pääteltävissä, että ne eivät aivan onnistuneet odotetulla tavalla. Iso
pettymys. Luulen, että omalla kohdallani pannun lämpötilan lisäksi ongelmia
aiheutti myös liian vetiseksi jäänyt perunaraaste (sitä piti puristaa
kuivemmaksi keittiöpyyhkeen sisällä) sekä se, että pannun pintalämpötila ei
ollut tasainen kauttaaltaan. Keskempänä pannua olevat röstinreunat olivat palaa,
kun ulommat reunat eivät tahtoneet pysyä kasassa lainkaan.
Helmikana vietti viimeiset 20 minuuttia uunissa ilman
kantta, jotta sen pinta sai väriä. Rintafilee oli mukavan mehevää ja maukasta.
Kovin kanaisalta se kuitenkin maistui. Vasta seuraavana päivänä, kun rippeet
lämmitettiin riisin kera lounaaksi, linnun riistaisuus nousi esiin. Samalla
pääsi oikeuksiinsa viinistä, kananrasvasta, pancettasta ja kasviksista
tekeytynyt liemi, joka maustoi herkullisesti riisin. Harmitti oikein, ettei
sitä tullut tuoreeltaan siivilöityä ja redusoitua kunnon kastikkeeksi. Kumma,
ettei myöskään reseptissä moiseen kehotettu.
Ehkäpä tuota siivekästä voisi toistekin kokeilla, vaikka minun
makuuni istuu ehkä paremmin kokonaisena paistettu mehukas luomukana. Rösti jäi
vaivaamaan, ja kokeilut sen kanssa jatkuvat vielä. Kenties hyvinkin pian.
No comments:
Post a Comment