”Ruokaa kauden raaka-aineista” on jo jonkin aikaa ollut
yleisesti hyväksytty ruokatrendi sekä hifistelijöiden että perusruuanlaittajien
keskuudessa. Laitetaan siis ruokaa niistä aineksista, joita kulloinkin on
tarjolla tuoreina. Tämä ajatus saa minultakin täyden hyväksynnän ja pyrin tätä
filosofiaa mahdollisuuksien mukaan noudattamaankin. Tässä on suomalaisittain vain
pienoinen ongelma: perunannoston ja sienestyskauden jälkeen ei ole kauden
raaka-aineita ennen kuin kevät taas koittaa. No joo, tavallaan on. Niitä
kutsutaan säilykkeiksi. Onneksi luontoäiti on kaikessa viisaudessaan tehnyt
syksyn viimeisistä tulokkaista hyvin säilyviä. Oikein säilytettyinä juurekset ovat
sitkeää sorttia. Juurekset ovat myös melko monipuolisia ja vaivattomia
laitettavia. Perunaa voi nauttia muutenkin kuin kokonaisena keitettynä,
porkkanan ainoa olomuoto ei ole raaste ja punajuuri on parhaimmillaan ilman
majoneesimössöä. Oikeasti. Olen testannut.
Vielä viime viikolla olin punajuurineitsyt. Uskomatonta
kyllä. En ollut kertaakaan valmistanut punajuurta itse. Poikkesin siis
lauantaiaamuna Hone G & Sonsilla, joka on Farnhamin ainoa vihanneskauppias.
Ostin neljä suurta punajuurta ja naapurikylän kanalan luomukananmunia.
Paahdettujen punajuurilohkojen kaveriksi olin suunnitellut
valmistavani vuohenjuustokohokasta (sillä olin juuri ostanut uudet pikkuvuoat),
paistettua pinaattia ja paahdettuja pinjansiemeniä. Kohokasreseptejä olisi
ollut runsaasti tarjolla, mutta päädyin legendaarisen Martha Stewartin
versioon, johon tuli vuohenjuuston lisäksi tietenkin niitä luomukananmunia,
voita, vehnäjauhoja, maitoa, muskottia, suolaa ja pippuria. Resepti löytyy
Marthan sivuilta, joten en sitä sen tarkemmin tähän selosta.
Punajuuret päätyivät uunipellille kuorittuina, lohkottuina,
balsamicolla, oliiviöljyllä, suolalla ja pippurilla maustettuina. Olin
paahtanut pinjansiemenet jo valmiiksi, ja paistoin pinaatin oliiviöljyssä vasta
juuri ennen pöytään käymistä. Kohokas oli jännityksen paikka, etenkin koska
uunimme on varsin oikukas ja falskaava. Pikkukohokkaat kuitenkin nousivat
komeasti – tosin kuvaamisessa kesti niin kauan, että ne ehtivät jo hieman
laskea. Kohokasmassaa tuli niin paljon, että siitä riitti paitsi viiteen
pikkuvuokaan, vielä yhteen suureen piirasvuokaankin. Marthan ohje kuitenkin oli
neljälle. Joko konvertointini amerikkalaismitoista normaalien ihmisten
mittoihin meni mönkään, tai Martha tekee stereotyyppisen amerikkalaisia
jättiannoksia.
Lopulta lautaselle siis päätyivät vuohenjuustokohokkaat,
paahdetut punajuuret, paistettu pinaatti sekä paahdetut pinjansiemenet. Ja tämä
kombo toimii. Kohokkaan vieno vuohenjuuston maku ja kuohkea koostumus pehmensivät
makean juurevaa punajuurta. Pinjansiemenet toivat paahteisuutta ja rouskuvaa
hammastuntumaa ja pinaatti suolaisuutta. Jos jotakin parannettavaa pitää
keksiä, ehkä vuohenjuustoa voisi olla vieläkin enemmän ja kohokkaan olisi
voinut antaa olla uunissa vielä himpun pidempään.
Koska pääruoka oli suhteellisen pieni, päätin tavoistani
poiketen tehdä myös jälkiruokaa, suklaaviskimoussea. Jamie Oliverin ohjeessa
mousseen itse asiassa lisätään amarettoa, mutta koska meillä ei
mantelilikööristä perusteta, korvasin sen 12-vuotiaalla Glenlivetillä. Moussen
kanssa nautittiin tietenkin viskiä. Jos joku kummastelee viskin yhdistämistä
jälkiruokaan, kehotan testaamaan minkä tahansa tuhdin suklaisen herkun kanssa.
Siinäpä viime viikon metkut.
No comments:
Post a Comment