Monday 8 October 2012

Kuka sanoo, ettei mikään hyvä tule purkissa?

Kerroin tuoneeni Belgiasta tuliaisena purkkicroissanteja ja pläjäytän tähän nyt inspiraatioksi kuvasarjan, josta toivon mukaan näkyy, miten helppo herkku ne ovat. Näitä siis saa kaikista isoista marketeista ja hyvin varustelluista pikkukaupoista Suomessa. Jos jääkaapista löytyy purkki tai pari, lauantaiaamun luksusaamiainen, näyttävä vierasvara tai arki-illan lohtuiltapala on noin puolen tunnin päässä.

Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen (kiertoilmauuni 180 asteeseen).
Tartu purkkiin merkitystä kulmasta ja lähde repimään pahvia auki.
Eikä hätää, vaikka se näyttäisi tältä (kuin pahvista lähtisi vain päällimmäinen kerros).
Jatka auki repimistä kunnes...

PAU! Purkki poksahtaa auki ja taikina tursuaa pahvisuikaleiden välistä.
Tartu purkin päistä ja kierrä sitä niin paljon auki, että saat taikinarullan ulos.

Kaikki työvaiheet voi suorittaa paistopellin päällä (vaikka pelti olisi brittiläistä lilliputtimallia),
joten työtasoja tai leikkuulautoja ei tarvitse liata.
Kun rullaat taikinaa auki huomaat, että se on perforoitu valmiiksi kolmioiksi.
Voit irrottaa ne toisistaan kokonaan veitsellä, taikinapyörällä tai lastalla.
Viillä kolmion kantaan keskelle noin neljän sentin viilto. Näin croissantit kohoavat paremmin.
Kääri sitten rullalle leveästä päästä kärkeen ja taivuta valmis rulla hieman kaarevaksi.
Jättämällä kärjen croissantin alle varmistat, ettei se uunissa noustessaan repeä.
Voit tehdä joko tavallisia croissanteja tai lisätä täytteeksi pienen määrän jotakin suolaista tai makeaa täytettä.
Tässä tein sekä tavallisia että sinihomejuustotäytteisiä croissanteja.
Voitele joko kanamunalla tai maidolla (itse pidän maitovoitelusta croissanteissa)
ja ripottele halutessasi päälle vaikkapa siemeniä.
Meidän sinihomejuustosarvet saivat ylleen auringonkukansiemeniä.
Sitten pelti sujautetaan uuniin reiluksi kymmeneksi minuutiksi.
Pakkauksessa paistoajaksi sanotaan 15-20 minuuttia,
mutta ainakin meidän uunilla se oli hieman alle 15 minuuttia.
Sarvien kullanruskea väri on paras indikaattori.
Lopuksi tuoreet, lämpimät croissantit pistellään poskeen valittujen lisukkeiden kera.
Nam.
Parhaimmillaan croissantit ovat tietenkin tuoreina, mutta jos niitä sattuu jäämään yli, ne voi halkaista ja täyttää vaikka jollakin hyvällä juustolla ja vihanneksilla. Oma suosikkini on brie ja mustaherukkahillo.

No comments:

Post a Comment