Tuesday 18 September 2012

Viikko 30. Frittata, eli miten hyödyntää nahistuneet kasvikset ja muut jääkaapin jämät

Viime viikolla mentiin aika helpolla, nimittäin laitoin perjantai-illan suolapalaksi frittataa. Frittata on Italian vastine Espanjan tortillalle, eli eräänlainen munakas. Frittataan kuuluu siis olennaisena kananmunat sekä täyteaineet, jotka voivat olla vihanneksia, juustoa tai jopa pastaa. Tähän on siis kätevä piilottaa jääkaappiin jääneet jämät ja viikon tähteet. Frittata voidaan kypsentää kokonaan hellalla paistinpannulla tai sitä voi kypsentää ensin pannulla ja sitten uunissa grillivastuksen alla tai kokonaan uunissa, kuten minä tein.


Meidän vihanneslokerosta löytyi kesäkurpitsaa ja perunaa. Juustoiseksi kumppaniksi ostin walesilaista pehmeää vuohenjuustoa ja sekoittelin joukkoon vielä niin ikään jääkaapin perukoilta löytynyttä pestoa. Paistoin ohuiksi kiekoiksi viipaloitua kesäkurpitsaa ensin oliiviöljyssä vain sen verran, että sen pinta sai hiukan väriä. Sekoittelin sitten kesäkurpitsakiekot kulhossa kypsien perunakuutioiden ja peston kanssa ja lisäsin seokseen lopuksi kananmunat, suolaa ja pippuria. Kumosin koko seoksen voideltuun piirakkavuokaan ja murentelin vuohenjuuston päälle.

Frittata kypsennetään hitaasti, joten annoin vuoan olla 170-asteisessa uunissa lähes 45 minuuttia. Frittata kehotetaan tarjoamaan salaatin ja leivän kanssa, mutta perjantai-illan uupumuksessa jaksoin heittää lautasen reunalle vain vähän rucolaa ja tomaattia. Hyvääpä tuo oli silti. Ja maistui vielä kylmänä lauantaiaamiaisellakin sekä maanantain leftovers-lounaalla työmaalla.

No comments:

Post a Comment