Postasin kuvan alla näkyvästä piiraasta sosiaaliseen mediaan, ja kun siskoni kyseli reseptiä,
ajattelinpa laittaa sen tänne näkyviin. Kuvan piiras on muunnos
(yksi monista) eräästä reseptistä, jonka joskus leikkasin talteen
englantilaisesta ruokalehdestä.
Pohja
Ohje on
englantilaiselle uunipellille, joka on noin neljänneksen suomalaista
peltiä pienempi. Ohjeen vaatima 375 grammaa lehti-/voitaikinaa ei
siis aivan riitä, mutta esim. Myllyn Parhaan valmistama 600 gramman
lehtitaikina voi olla jo vähän liikaa. Lopusta voi leipoa vaikka
pasteijoita. Tämähän käy hienosti myös pakastimeen unohtuneiden
torttutaikinalevyjen tuhoamiseen: peitä niillä uunipelti ja nipistä
saumoja hieman umpeen. Oikein kätevä emäntä tietysti pyöräyttää
itse taikinan.
Kauli, kokoa tai
asettele taikina siis uunipellille ja leikkaa yhtenevä viilto
taikinapyörällä, pizzaleikkurilla tai veitsellä n. 1,5 senttiä
levyn ulkoreunasta (ei aivan kokonaan levyn läpi). Voitele reunat
kananmunalla.
Täyte
Alkuperäisen ohjeen
mukaan taikinan päälle pannaan tässä vaiheessa n. 70 grammaa
parmesaaniraastetta sekä kerros ohueksi viipaloitua tomaattia siten,
että viipaleet ovat hieman limittäin ja peittävät koko taikinan
voideltuja reunoja lukuunottamatta. Pinnalle ripotellaan suolaa ja
tuoretta mustapippurirouhetta. Paistetaan 200-asteisessa uunissa noin
20-25 minuuttia tai kunnes reunat ovat kullanruskeat ja tomaatit
hieman kypsyneet. Kuuman piiraan päälle revitään mozzarellapallo
ja lisätään vielä noin 3 ruokalusikallista sitruunamehutilkalla
notkistettua pestoa.
Tämä combo on
testattu, mutta olen tehnyt tästä lukuisia variaatioita sen mukaan,
mitä kaapista on milloinkin löytynyt. Kerran pestoa ei ollut, joten
tein oman peston tuoreesta pinaatista, Grana Padano -juustosta,
paahdetuista auringonkukansiemenistä, valkosipulista,
mustapippurista, sitruunamehusta ja oliiviöljystä. Oli paremman
puoliskon mielestä parasta koskaan maistamaansa pestoa, muuten...
Kuvan piiraan täyte
(suomalaiselle pellille):
70 grammaa
parmesaaniraastetta
1 iso tai kaksi pientä
kesäkurpitsaa
pari kolme isoa
kourallista tuoretta pinaattia
pallo mozzarellaa, tai
puoli palloa mozzaa ja puolikas paketti fetaa
rasiallinen
kirsikkatomaatteja
suolaa ja pippuria
basilikaa
Kun pohjataikina on
pellillä ja reuna viilletty ja voideltu, ripottele päälle
juustoraaste. Käytä pinaatti pannussa oliiviöljyssä sen verran,
että se pehmenee ja levitä piiraan päälle. Leikkaa kesäkurpitsa
ohuiksi kiekoiksi ja kuullota kiekkoja paistinpannulla oliiviöljyssä
hetki (tarvittaessa useammassa erässä), mutta älä anna
viipaleiden pehmetä liikaa. Levitä viipaleet pinaatin päälle.
Revi päälle pallo mozzarellaa tai jos kaapissa on vain puolikas
pallo, kuten minulla, revi se toiselle puolikkaalle ja murustele
toiselle feta. Puolita kirsikkatomaatit ja viskaa ne tortun päälle.
Mausta suolalla ja pippurilla ja paista uunissa yllä olevan ohjeen
mukaan. Pirskottele kypsän piiraan päälle hieman oliiviöljyä ja
ripottele basilikan lehtiä.
Päälle siis voi
laittaa melkeinpä mitä vain, kunhan ei tee täytekerroksesta liian
tuhtia eikä käytä liian kosteita aineksia, jolloin pohja vettyy
eikä kypsy kunnolla. Parmesaani pohjalla antaa mukavaa suolaista
makua tekemättä taikinaa kosteaksi ja rasvaiseksi, mutta ei toki
ole aivan välttämätön.
Tarjoile vaikka
rucolasalaatin ja kuoharin kera.
No comments:
Post a Comment