Monday 28 July 2014

Helppo tomaattipiiras

Postasin kuvan alla näkyvästä piiraasta sosiaaliseen mediaan, ja kun siskoni kyseli reseptiä, ajattelinpa laittaa sen tänne näkyviin. Kuvan piiras on muunnos (yksi monista) eräästä reseptistä, jonka joskus leikkasin talteen englantilaisesta ruokalehdestä.



Pohja

Ohje on englantilaiselle uunipellille, joka on noin neljänneksen suomalaista peltiä pienempi. Ohjeen vaatima 375 grammaa lehti-/voitaikinaa ei siis aivan riitä, mutta esim. Myllyn Parhaan valmistama 600 gramman lehtitaikina voi olla jo vähän liikaa. Lopusta voi leipoa vaikka pasteijoita. Tämähän käy hienosti myös pakastimeen unohtuneiden torttutaikinalevyjen tuhoamiseen: peitä niillä uunipelti ja nipistä saumoja hieman umpeen. Oikein kätevä emäntä tietysti pyöräyttää itse taikinan.

Kauli, kokoa tai asettele taikina siis uunipellille ja leikkaa yhtenevä viilto taikinapyörällä, pizzaleikkurilla tai veitsellä n. 1,5 senttiä levyn ulkoreunasta (ei aivan kokonaan levyn läpi). Voitele reunat kananmunalla.

Täyte

Alkuperäisen ohjeen mukaan taikinan päälle pannaan tässä vaiheessa n. 70 grammaa parmesaaniraastetta sekä kerros ohueksi viipaloitua tomaattia siten, että viipaleet ovat hieman limittäin ja peittävät koko taikinan voideltuja reunoja lukuunottamatta. Pinnalle ripotellaan suolaa ja tuoretta mustapippurirouhetta. Paistetaan 200-asteisessa uunissa noin 20-25 minuuttia tai kunnes reunat ovat kullanruskeat ja tomaatit hieman kypsyneet. Kuuman piiraan päälle revitään mozzarellapallo ja lisätään vielä noin 3 ruokalusikallista sitruunamehutilkalla notkistettua pestoa.

Tämä combo on testattu, mutta olen tehnyt tästä lukuisia variaatioita sen mukaan, mitä kaapista on milloinkin löytynyt. Kerran pestoa ei ollut, joten tein oman peston tuoreesta pinaatista, Grana Padano -juustosta, paahdetuista auringonkukansiemenistä, valkosipulista, mustapippurista, sitruunamehusta ja oliiviöljystä. Oli paremman puoliskon mielestä parasta koskaan maistamaansa pestoa, muuten...

Kuvan piiraan täyte (suomalaiselle pellille):

70 grammaa parmesaaniraastetta
1 iso tai kaksi pientä kesäkurpitsaa
pari kolme isoa kourallista tuoretta pinaattia
pallo mozzarellaa, tai puoli palloa mozzaa ja puolikas paketti fetaa
rasiallinen kirsikkatomaatteja
suolaa ja pippuria
basilikaa

Kun pohjataikina on pellillä ja reuna viilletty ja voideltu, ripottele päälle juustoraaste. Käytä pinaatti pannussa oliiviöljyssä sen verran, että se pehmenee ja levitä piiraan päälle. Leikkaa kesäkurpitsa ohuiksi kiekoiksi ja kuullota kiekkoja paistinpannulla oliiviöljyssä hetki (tarvittaessa useammassa erässä), mutta älä anna viipaleiden pehmetä liikaa. Levitä viipaleet pinaatin päälle. Revi päälle pallo mozzarellaa tai jos kaapissa on vain puolikas pallo, kuten minulla, revi se toiselle puolikkaalle ja murustele toiselle feta. Puolita kirsikkatomaatit ja viskaa ne tortun päälle. Mausta suolalla ja pippurilla ja paista uunissa yllä olevan ohjeen mukaan. Pirskottele kypsän piiraan päälle hieman oliiviöljyä ja ripottele basilikan lehtiä.

Päälle siis voi laittaa melkeinpä mitä vain, kunhan ei tee täytekerroksesta liian tuhtia eikä käytä liian kosteita aineksia, jolloin pohja vettyy eikä kypsy kunnolla. Parmesaani pohjalla antaa mukavaa suolaista makua tekemättä taikinaa kosteaksi ja rasvaiseksi, mutta ei toki ole aivan välttämätön.

Tarjoile vaikka rucolasalaatin ja kuoharin kera.


No comments:

Post a Comment