Illan päätähdet. |
Rapukausi on käynnissä,
ja osakseni lankesi viime viikonloppuisten rapukemujen alkupalasta
vastaaminen. Purppurainen, supisuomalainen punajuuri on parasta
syysruokaa, ja mieleni teki yhdistää siihen totutumman
vuohenjuuston sijasta sinihomejuusto. Kun sopivaa reseptiä ei
löytynyt, kehittelin sellaisen itse. Testaamattoman ruoan toisille
tarjoaminenhan on kardinaalimoka, johon syyllistyin siis nyt minäkin
(enkä ensimmäistä kertaa). Testiraadin kommenttien ja omien
havaintojeni perusteella reseptiin tulikin nyt pientä hienosäätöä.
En ole koskaan ollut
mikään taikinataikuri* ja mielestäni erityisesti kaupan suolaisen
piirakan taikinoissa on erinomainen hinta/laatu/vaiva-suhde. Päätin
nyt kuitenkin tehdä kaiken niin sanotusti skrätsistä ja tein
taikinan nyppimällä yhteen vehnä- ja ruisjauhoja sekä voita ja
esipaistamalla sitä n. 20 minuuttia. Pohjasta tuli hieman paksun
oloinen ja siksi kuivahko, joten ensi kerralla luottanen itse
valmiiseen. Alla kuitenkin myös taikinan resepti.
Punajuuret voi
kypsentää itse uunissa paahtamalla tai keittämällä tai
vaihtoehtoisesti voi käyttää kaupan vihanneshyllystä löytyviä,
esikeitettyjä punajuuria. Uunikypsennys säilyttää paremmin
punajuuren ravintoaineet ja mielestäni tiivistää maut mukavan
paahteisiksi. Etikkapunajuuria en käyttäisi, sillä vaikka
etikkaiset maut minullekin maistuvat, tähän piiraaseen sellainen
hapokkuus ei sovi. Hapokkuutta haetaan sen sijaan purjosta ja crème
fraîchesta.
Sinihomejuuston
valinnassa voi kukin mennä omaan kaupunkiinsa, mutta suosittelisin
suolaisempia vaihtoehtoja makeahkojen sijaan, sillä makea punajuuri
kaipaa kaverikseen suolaisuutta. Suomalaisten tuttu kaveri Aura on
tähän oikein passeli ja sitä saa kätevästi valmiina murunakin.
Tein ensimmäisen
version 23-senttiseen irtopohjavuokaan, johon taikina-annos oli vähän
liiankin suuri, mutta toisaalta korkeat reunat olivat hyvät, sillä
täytekerros oli melkoisen muhkea.
PUNAJUURI-SINIHOMEJUUSTOPIIRAS
Taikina:
5,5 dl jauhoja (esim. 4
dl vehnäjauhoja ja 1,5 dl ruisjauhoja)
140 g kylmää voita
kuutioiksi leikattuna
1 tl suolaa
3-5 rkl kylmää vettä
Täyte:
4-5 punajuurta
1-2 purjo (koosta
riippuen korjattuun versioon laittaisin kaksi, sillä purjo kutistuu
haudutettaessa aika paljon)
150-200 g
sinihomejuustoa (ekassa versiossa oli 150 grammaa, mutta osa
testiyleisöstä – minä itse mukaan lukien – oli sitä mieltä,
että enemmänkin saisi olla)
200 g crème fraîchea
loraus kermaa,
ruokakermaa tai maitoa crème fraîchen notkistamiseen
2 munaa
suolaa
mustapippuria
Taikina
Siivilöi suureen
kulhoon jauhot ja lisää suola. Nypi jauhoihin kylmä voi, kunnes
rakenne muistuttaa korppujauhoja. Lisää mahdollisimman kylmää
vettä vähän kerrallaan, kunnes taikina pysyy juuri ja juuri
kasassa. Kääri taikina tiiviisti tuorekelmuun ja pane jääkaappiin
noin puoleksi tunniksi.
Ota taikina kaapista ja
kauli se jauhotetulla alustalla ohuehkoksi levyksi. Nosta se
voideltuun piirakkataikinaan tai irtopohjavuokaan ja painele vuoan
reunoille. Leikkaa leivinpaperista vuoan pohjan kokoinen pala, pane
se piiraspohjan päälle ja sen päälle paistoherneitä tai jokin
uuninkestävä astia painoksi. Esipaista pohjaa 200 asteessa n. 15-20
minuuttia. Ota sitten paino ja paperi pois ja paista vielä viitisen
minuuttia.
Täyte
Pese punajuuret
tarvittaessa ja pane 175-asteisen uuniin uunipelille. Punajuurien
koosta riippuen kypsyminen kestää 1-2 tuntia. Omani olivat hieman
tennispalloa pienempiä ja niiden kypsyminen kesti n. 1,5 tuntia.
Nosta kypsät punajuuret kulhoon ja peitä tuorekelmulla. Anna
jäähtyä noin kymmenen minuutin ajan. Kuori punajuuret** ja
viipaloi ne ohuiksi kiekoiksi. Laita syrjään.
Ihanat purjot. |
Huuhtele purjo ja
viipaloi se kiekoiksi. Kuumenna oliiviöljyä paistinpannulla
keskilämmöllä ja kuullota purjoja, kunnes ne ovat pehmenneet ja
muuttuneet osin läpikuultaviksi. Huom: älä anna niiden ruskistua!
Ole kärsivällinen: lopputulos on ihanan makeaa purjoa, joka sulaa
suussa.
Nyt voit kasata
piiraan! Lado pohjalle kerros punajuuriviipaleita hieman limittäin.
Päällystä punajuuret sitten ihanalla purjolla. Ripottele purjon
päälle puolet sinihomejuustosta. Voit käyttää joko valmista
juustomurua tai murentaa itse palasta. Lado juuston päälle toinen
kerros punajuuriviipaleita ja sitten loput homejuustomuruista. Rouhi
pinnalle hieman mustapippuria. Tai siis paljon.
Suoraan uunista. |
Sekoita crème
fraîcheen munat ja tarvittaessa loraus
kerma/ruokakermaa/maitoa/soijakorviketta, ripauta hieman suolaa
(muista, että homejuusto on hyvin suolaista) ja (paljon)
mustapippuria. Kaada crème fraîche -seos täytteen päälle
tasaisesti. Paista piirasta 175-200 asteessa 30-40 minuuttia, eli
kunnes pinta saa hieman väriä.
Tarjoa vaikka
rucolavuoren kera!
Rucolavuoren alle voi kätevästi piilottaa myös ruman pinnan, mikä ei tietenkään tässä tapauksessa ollut tarpeen. |
* Lukuun ottamatta
karjalanpiirakkataikinaa ja paria luottosämpylätaikinaani.
** Top tip: Punajuuret
ovat punaisia ja haluavat myös värjätä sinut. Jos sormenpäiden
värjääntyminen ei haittaa, anna palaa, jos haluat välttyä siltä,
käytä suojakäsineitä.
No comments:
Post a Comment