Monday, 15 September 2014

Punajuuri-sinihomejuustopiiras

Illan päätähdet.
Rapukausi on käynnissä, ja osakseni lankesi viime viikonloppuisten rapukemujen alkupalasta vastaaminen. Purppurainen, supisuomalainen punajuuri on parasta syysruokaa, ja mieleni teki yhdistää siihen totutumman vuohenjuuston sijasta sinihomejuusto. Kun sopivaa reseptiä ei löytynyt, kehittelin sellaisen itse. Testaamattoman ruoan toisille tarjoaminenhan on kardinaalimoka, johon syyllistyin siis nyt minäkin (enkä ensimmäistä kertaa). Testiraadin kommenttien ja omien havaintojeni perusteella reseptiin tulikin nyt pientä hienosäätöä.


En ole koskaan ollut mikään taikinataikuri* ja mielestäni erityisesti kaupan suolaisen piirakan taikinoissa on erinomainen hinta/laatu/vaiva-suhde. Päätin nyt kuitenkin tehdä kaiken niin sanotusti skrätsistä ja tein taikinan nyppimällä yhteen vehnä- ja ruisjauhoja sekä voita ja esipaistamalla sitä n. 20 minuuttia. Pohjasta tuli hieman paksun oloinen ja siksi kuivahko, joten ensi kerralla luottanen itse valmiiseen. Alla kuitenkin myös taikinan resepti.

Punajuuret voi kypsentää itse uunissa paahtamalla tai keittämällä tai vaihtoehtoisesti voi käyttää kaupan vihanneshyllystä löytyviä, esikeitettyjä punajuuria. Uunikypsennys säilyttää paremmin punajuuren ravintoaineet ja mielestäni tiivistää maut mukavan paahteisiksi. Etikkapunajuuria en käyttäisi, sillä vaikka etikkaiset maut minullekin maistuvat, tähän piiraaseen sellainen hapokkuus ei sovi. Hapokkuutta haetaan sen sijaan purjosta ja crème fraîchesta.

Sinihomejuuston valinnassa voi kukin mennä omaan kaupunkiinsa, mutta suosittelisin suolaisempia vaihtoehtoja makeahkojen sijaan, sillä makea punajuuri kaipaa kaverikseen suolaisuutta. Suomalaisten tuttu kaveri Aura on tähän oikein passeli ja sitä saa kätevästi valmiina murunakin.

Tein ensimmäisen version 23-senttiseen irtopohjavuokaan, johon taikina-annos oli vähän liiankin suuri, mutta toisaalta korkeat reunat olivat hyvät, sillä täytekerros oli melkoisen muhkea.

PUNAJUURI-SINIHOMEJUUSTOPIIRAS

Taikina:
5,5 dl jauhoja (esim. 4 dl vehnäjauhoja ja 1,5 dl ruisjauhoja)
140 g kylmää voita kuutioiksi leikattuna
1 tl suolaa
3-5 rkl kylmää vettä

Täyte:
4-5 punajuurta
1-2 purjo (koosta riippuen korjattuun versioon laittaisin kaksi, sillä purjo kutistuu haudutettaessa aika paljon)
150-200 g sinihomejuustoa (ekassa versiossa oli 150 grammaa, mutta osa testiyleisöstä – minä itse mukaan lukien – oli sitä mieltä, että enemmänkin saisi olla)
200 g crème fraîchea
loraus kermaa, ruokakermaa tai maitoa crème fraîchen notkistamiseen
2 munaa
suolaa
mustapippuria

Taikina
Siivilöi suureen kulhoon jauhot ja lisää suola. Nypi jauhoihin kylmä voi, kunnes rakenne muistuttaa korppujauhoja. Lisää mahdollisimman kylmää vettä vähän kerrallaan, kunnes taikina pysyy juuri ja juuri kasassa. Kääri taikina tiiviisti tuorekelmuun ja pane jääkaappiin noin puoleksi tunniksi.

Ota taikina kaapista ja kauli se jauhotetulla alustalla ohuehkoksi levyksi. Nosta se voideltuun piirakkataikinaan tai irtopohjavuokaan ja painele vuoan reunoille. Leikkaa leivinpaperista vuoan pohjan kokoinen pala, pane se piiraspohjan päälle ja sen päälle paistoherneitä tai jokin uuninkestävä astia painoksi. Esipaista pohjaa 200 asteessa n. 15-20 minuuttia. Ota sitten paino ja paperi pois ja paista vielä viitisen minuuttia.

Täyte
Pese punajuuret tarvittaessa ja pane 175-asteisen uuniin uunipelille. Punajuurien koosta riippuen kypsyminen kestää 1-2 tuntia. Omani olivat hieman tennispalloa pienempiä ja niiden kypsyminen kesti n. 1,5 tuntia. Nosta kypsät punajuuret kulhoon ja peitä tuorekelmulla. Anna jäähtyä noin kymmenen minuutin ajan. Kuori punajuuret** ja viipaloi ne ohuiksi kiekoiksi. Laita syrjään.

Ihanat purjot.
Huuhtele purjo ja viipaloi se kiekoiksi. Kuumenna oliiviöljyä paistinpannulla keskilämmöllä ja kuullota purjoja, kunnes ne ovat pehmenneet ja muuttuneet osin läpikuultaviksi. Huom: älä anna niiden ruskistua! Ole kärsivällinen: lopputulos on ihanan makeaa purjoa, joka sulaa suussa.

Nyt voit kasata piiraan! Lado pohjalle kerros punajuuriviipaleita hieman limittäin. Päällystä punajuuret sitten ihanalla purjolla. Ripottele purjon päälle puolet sinihomejuustosta. Voit käyttää joko valmista juustomurua tai murentaa itse palasta. Lado juuston päälle toinen kerros punajuuriviipaleita ja sitten loput homejuustomuruista. Rouhi pinnalle hieman mustapippuria. Tai siis paljon.

Suoraan uunista.
Sekoita crème fraîcheen munat ja tarvittaessa loraus kerma/ruokakermaa/maitoa/soijakorviketta, ripauta hieman suolaa (muista, että homejuusto on hyvin suolaista) ja (paljon) mustapippuria. Kaada crème fraîche -seos täytteen päälle tasaisesti. Paista piirasta 175-200 asteessa 30-40 minuuttia, eli kunnes pinta saa hieman väriä.

Tarjoa vaikka rucolavuoren kera!



Rucolavuoren alle voi kätevästi piilottaa myös ruman pinnan,
mikä ei tietenkään tässä tapauksessa ollut tarpeen.

* Lukuun ottamatta karjalanpiirakkataikinaa ja paria luottosämpylätaikinaani.

** Top tip: Punajuuret ovat punaisia ja haluavat myös värjätä sinut. Jos sormenpäiden värjääntyminen ei haittaa, anna palaa, jos haluat välttyä siltä, käytä suojakäsineitä.

No comments:

Post a Comment