Ennätyskylmä maaliskuu alkaa kääntyä kohti huhtikuuta, ja
Linnakadulla on kokkailtu monenlaista lämmikettä menneinä viikkoina. Kevään
lähestyessä tekee mieli keventää ruokavaliota, joten olen yrittänyt lisätä
kasviksia ja keittoja ja pienentää annoskokoja. Joskus pitää tietysti
herkutellakin…
Kirpeinä alkuvuoden päivinä maistuu sosekeitto, joista
suosikkini on oma reseptini: chili-bataattikeitto. Sen pehmeä tulisuus
lämmittää varpaita näissä Englannin vetoisissa taloissa. Resepti löytyy
blogista projektiviikon 33 kohdalta.
Kevennysmielessä olen vaihtanut myös pihvien ja kalafileiden
lisäkkeitä perunoista erilaisiin salaatteihin. Ihanat ohuet parsat ovat
ilmestyneet täkäläisten ruokakauppojen hyllyihin, joten niitä olen pariloinut
vähän joka annokseen. Tässä alla lohifilee sai kaveriksi rapeaksi paistettuja pekonikuutioita
ja salaatin, johon tuli appelsiinia, avokadoa sekä pariloitua parsaa ja
kesäkurpitsaa.
Parsa kuuluu myös tähän lohtuiltapalaani (yhden hengen
annos):
3-6 parsaa
n. 5 cm:n pätkä kesäkurpitsaa
kourallinen kirsikkatomaatteja
2-3 kevätsipulia tai n. 5 cm:n pätkä purjoa
½ palloa mozzarellaa
kuivattu chili
suolaa ja pippuria
(tuoretta basilikaa)
lisukkeeksi tuoretta tai paahdettua leipää
Pilko parsat kolmeen osaan, näin ne voi lisätä pannuun
hieman eri aikaan, jolloin sekä kukinto että paksumpi tyvi kypsyvät juuri
sopiviksi. Halkaise kesäkurpitsa pituussuunnassa ja paloittele sitten noin
sentin paksuisiksi viipaleiksi. Pilko kevätsipulit parin kolmen sentin
pituisiksi paloiksi tai purjo noin puolen sentin paksuisiksi kiekoiksi.
Kuumenna pannulla oliiviöljyä ja murenna siihen kuivattu
chilipalko. Nosta pannuun sitten parsan tyvipalat. Ravistele pannua ja anna
kypsyä minuutin tai pari. Lisää sitten keskipaksut parsan palat sekä
kesäkurpitsat, kevätsipulit ja kirsikkatomaatit. Pyörittele öljyssä ja ripottele päälle
merisuolaa ja maun mukaan vastarouhittua mustapippuria (omalla kohdallani se
tarkoittaa melko runsaalla kädellä). Parin minuutin jälkeen voit lisätä
parsankukinnot (ja purjorenkaat, jos käytät purjoa kevätsipulin sijaan). Pyörittele vielä minuutin verran, mutta varo, ettei
kesäkurpitsa ja tomaatit kypsy liikaa niin, että ne alkavat hajota.
Kumoa puolet pienehköön kulhoon ja revi päälle puolet
mozzarellasta. Kumoa sitten loput ja revi päällimmäiseksi loput mozzarellasta.
Halutessasi voit repiä päälle vielä muutaman tuoreen basilikan lehden.
Nautiskellaan sohvannurkassa haarukalla tai lusikalla, joko tuoreen leivän tai paahdetun leivän kera. Leivän voi toki jättää pois, mutta se olisi synti, sillä leivällä mopataan kulhon pohjalle jäävä neste (eli ”lillinki”), joka muodostuu tomaatin mehusta, oliiviöljystä, sulaneesta mozzarellasta, suolasta, pippurista ja chilistä.
Tähän voi toki maun mukaan laittaa muutakin, vaikkapa
munakoisoa tai sokeriherneitä palkoineen, mutta tämä on oma suosikkicomboni.
Seuraavaksi kuvassa näkyy erään sunnuntain varsin onnekkaan
kaappien kaivelun tulos: lohibagel. Kaapista löytyi vielä yksi vähän
kuivahtanut sipulibagel, jonka paahdoin kevyesti. Voitelin puolikkaat
jääkaappiin unohtuneella crème fraîchen jämällä. Tähän väliin on pakko sanoa,
että monet seuraavat parasta ennen -merkintöjä
aivan turhan orjallisesti. Esimerkiksi hapanmaitotuotteet säilyvät jääkaapissa
avattuinakin yllättävän pitkään. Haistakaa, ja jos haju on normaali, maistakaa.
Jos makukin on kunnossa, syökää. Takaisin asiaan… Jääkaapista sattui myös
löytymään pari viipaletta kylmäsavulohta sekä salaattisekoitusta. Lohi
kruunattiin vielä muutamalla viipaleella punasipulia. Herkkua.
Laskiaisena meillä mussutettiin vain laskiaispullia, sillä
en ollut onnistunut löytämään kuivattuja herneitä hernekeittoa varten. Eräällä
kauppareissulla säilykehyllyn reunasta kuitenkin löytyi 250 gramman rasioita.
Rasiat kuuluvat tuotesarjaan nimeltä Bachelor – Poikamies... Siihen kuuluu myös
muun muassa pikanuudeleita. Paketin ohjeen mukaan herneitä olisi pitänyt liottaa
soodavedessä(?) yön yli ja mikrottaa sitten voinokareen kanssa. Päätin
kuitenkin noudatella ihan perisuomalaista mallia. Ryyditin keiton sekä
porkkanalla että palvikinkulla, ja kyllähän siitä maukasta tuli. Resepti ei
liene tarpeen.
Ennen pääsiäistä käväisimme Luxemburgissa, jossa jalkapallon
katsomisen ja oluen juomisen lisäksi teimme ruokaostoksia. Alla muutama löytö.
Tänä pääsiäisenä meillä ei syödä lammasta vaan porsaanselkää,
peruna-porkkanasoseen kera. Pääsiäissunnuntain aamupalaksi halusin kehitellä
jotakin, jonka avulla saisin hyödynnettyä hedelmäkulhoon unohtuneet
appelsiinit. Niinpä tein kaneli-appelsiinilettuja kardemummalla ja vaniljalla
maustetun appelsiinikompotin kera. Lettutaikina oli muuten tavanomainen, mutta
lisäsin siihen noin teelusikallisen kanelia (n. puolen litran taikinaan) ja
reilun teelusikallisen raastettua appelsiininkuorta.
Appelsiinikompotti
3 appelsiinia
1,5 rkl vettä
0,75 dl sokeria
vaniljatanko
3 kardemummapalon siemenet jauhettuna (n. puoli
teelusikallista)
ripaus merisuolaa
Raasta talteen yhden appelsiinin kuori. Kuori sitten
appelsiinit veitsellä siten, että leikkaat pois myös hedelmien uloimman kalvon.
Leikkaa sitten kukin viipale irti kalvoista. Puolita palaset. Halkaise vaniljatanko ja raaputa siemenet irti. Jos käytät kardemummapalkoja, kuten
ainakin tässä maassa ehkä on pakko, halkaise palot ja ota siemenet talteen.
Murskaa siemenet morttelissa karkeaksi jauheeksi. Vaihtoehtoisesti voit siis mitata noin puoli teelusikallista jauhettua kardemummaa.
Pane pieneen kattilaan appelsiinin palat, vesitilkka,
raastettu appelsiininkuori, sokeri, vaniljansiemenet, kardemumma, sekä ripaus
merisuolaa. Kuumenna seos nopeasti kiehuvaksi. Laske sitten lämpötilaa ja anna
poreilla hiljalleen 15-20 minuuttia. Jäähdytä. Tarjoile esimerkiksi kanelilla
ja appelsiininkuorella maustettujen lettujen kera.
No comments:
Post a Comment