Joulu se mennä jolkotti ilman kovinkaan voimallista
silminnähtävää manifestoitumista Linnakadulla. Jopa ikkunamme ulkopuolella
olevaan lyhtypylvääseen ripustettu valokoriste oli enimmän aikaa sammuksissa.
Sisätiloissa sentään valot koristivat ikkunaa (rehellisyyden nimissä on
tunnustettava, että ne ovat olleet siinä toissa syksystä…), kirjahyllykön
päällä pyöri enkelikello ja ylipäätään kynttilänvalosta sai nautiskella. Vaikka
joulukoristelu jäi jälkeen vuosientakaisesta, joululoma teki hyvää ja tuli tarpeeseen.
11 päivän nollaus tapahtui pääasiassa sisätiloissa, sillä sateettomia päiviä ei
kovinkaan monta ollut. Sisätiloissa oli se hyvä puoli, että oli aikaa laittaa
ruokaa.
Piparkakut tuli leivottua aatonaattona äidin tekemästä
taikinasta, jonka sisko toi joulukuun alussa (ei hätää – se odotteli
pakastimessa). Aaton odotteluun rauhoituttiin piparkakkujen ja portviinin kera.
Jouluaattona nälkää pideltiin ensin loitolla juustolautasen avulla. Tarjolla
oli englantilaista Camembert’ia, Stiltonia sekä lähijuustolan savujuustoa ja
niiden ohella viinirypäleitä, mustaherukkahilloa, hapankorppuja, suolakeksejä
ja piparkakkuja.
Aattoillallisella ei kinkkua näkynyt eikä liioin kalkkunaa.
Olimme hankkineet kylän lihakaupasta palan possun kylkeä vatsan kohdalta (pork
belly). Se myydään kamaran kera, sillä nahka muuttuu paahdettaessa herkullisen
rapeaksi cracklingiksi. Lihakauppias oli jo viiltänyt kamaraan ristiviillot
lihaan saakka ja aivan ensiksi kamaran päälle kaadettiin kiehuvan kuumaa vettä,
jotta nahka supistui ja siten viillot aukenivat.
Sitten pala suolattiin ja
pippuroitiin sekä lihan että kamaran puolelta ja asetettiin vuokaan
vihannespedille, jossa oli porkkanaa, sipulia, valkosipulia, timjamia ja
valkoviiniä. Possua paisteltiin kolmisen tuntia, minkä jälkeen nahkaa sitten
käristettiin grillivastuksen alla, kunnes se kupli. Tässä vaiheessa kupli jo
hyperaktiivinen keittiön palohälytinkin, sillä joku on suuressa viisaudessaan
keksinyt laittaa keittiöön lämpöaktivoituvan hälyttimen… Kesää odotellessa.
Possua odotellessa nautittiin alkupalaa: paremman puoliskon
omin käsin graavaamaa lohta kera ruisleivän ja sitruunatillismetanan. Smetana
ei ole briteille kovin ominainen hapanmaitotuote, mutta lähikaupan puolalaisen
ruuan hyllystä sitä onneksi saa. Kerran harjoiteltu graavaus osui nappiin ja
kala oli hyvin suunmukaista. Piti hillitä itseään, ettei täyttänyt vatsaansa
sillä. Possun lisukkeena nimittäin piti vielä nautiskella jo aiemmin testattua
sinappimuusia sekä hunajaglaseerattuja porkkanoita ja palsternakkaa sekä omenasosetta.
Herkut huuhdottiin viinikaupan asiantuntijan suosittelemalla sangiovesella.
Mainiot makuelämykset Linnakadun hämärässä ja kynttilänvalossa. Ainoana
huomautuksena sanoisin, että kamara olisi saanut kuplia vähän lisääkin, jos se
pirun palohälytin olisi vähän hellittänyt. Aattoaterian kruunasi paremman
puoliskon mutakakku ja portviini.
Jouluviikko täyttyi toinen toistaan herkullisemmista
ruuista. Possu- ja juuresruokinnasta siirryttiin välillä kevyempään, nimittäin
tomaattichilikeittoon. Testattua tuli myös ankanrinta ja vanha tuttu lasagne.
Uudenvuodenaattona siirryimme ulkoruokintaan ja kävimme testaamassa
naapurikaupungin uudehkon argentiinalaistulokkaan CAU:n, joka oli jokaisen
vaativan karnivoorin taivas. Söin alkupalaksi kahta makkaraa ja pääruoaksi
ohueksi viipaloitua ja parilalla käytettyä naudanpaistia voissa haudutetun
purjon kera. Vaikka kyseessä on ketjuravintola, on pakko rankata ateria yhdeksi
parhaista syömistäni liharuuista. Itse ravintolatila tosin ei kaikkine muovi-
ja metallipintoineen ollut kovin tunnelmallinen, joten romanttiselle
kynttiläillalliselle sitä ei kannata varata.
Tynkä työviikko huipentui pikavisiittiin Tampereelle
rakkaiden ystävien hääpirskeisiin. Reissun kulinaarisiin huippuhetkiin lukeutui
paitsi tietysti hääjuhla-ateria myös hotelliaamiaiseen kuulunut voilla leivottu
joulutorttu. Nams.
Vielä muutama kuva...
Vielä muutama kuva...
Possu valmiina uuniin. |
Aaton jälkiruoka kahdelle. |
Joulupäivän kävely Farnham Parkissa. |
Paremman puoliskon paistama ankanrinta, sinappimuusia ja pinaattia. |
No comments:
Post a Comment