Joulun alla työpaikallamme järjestettiin maan tapojen
tyyliin Secret Santa. Jokainen nosti tonttulakista jonkun työkaverinsa nimen,
jolle piti sitten ostaa lahja. Itseään ei tietenkään saanut paljastaa lahjan
hankkijaksi. Minun salapukkini tiesi ainakin, että pidän ruuasta ja
ruuanlaitosta, sillä sain pienen purkin mustia tryffeleitä. Sehän sopi kuin
rusina pullaan, sillä en ollut koskaan valmistanut tryffeleistä mitään. Ne sattuvat kuitenkin olemaan niitä harvoja sieniä, joista voin sanoa jopa pitäväni. Ensimmäinen tryffelikokemuksistani oli joitakin vuosia sitten viinimessuilla
nauttimani tryffelirisotto, joten päätin testata sitä nyt itse.
Tein tryffelirisoton klassiseen pohjaan: riisiä,
valkoviiniä, kasvislientä, salottisipuleita, voita ja niin edelleen. Risoton
kumppaniksi valmistin hunajaglaseerattuja porkkanoita sekä hernepyreetä, sillä
olin vasta ostanut tällaisen pursotuspullon (tai viivojentekopullon, kuten
parempi puolisko ehdotti, kun mietin kapistuksen suomenkielistä nimeä).
Hernepyreeseen tuli pakasteherneiden lisäksi minttua, basilikaa, sitruunamehua,
oliiviöljyä, suolaa ja pippuria.
Tryffelirisotto ei varsinaisesti räjäyttänyt raadin tajuntaa,
vaikka risotto itsessään oli täyteläistä ja hyvää. Kaksi tryffeliä on vielä
jäljellä, joten pari tryffelireseptiä pitäisi taikoa. Pursotuspullon nokan
totesin hieman liian pieneksi, sillä hienoksi jauhettu hernepyree ei oikein
pursottunut kauniin tasaisesti. Ehkä teen sillä täpliä ensi kerralla.
No comments:
Post a Comment