Joululoman jäljiltä jääkaappi oli pullollaan kaikenlaista:
juureksia, kastikkeita, avattuja juustoraastepusseja ja purkkeja. Olen ennenkin
tässä blogissa maininnut, etten tykkää heittää ruokaa hukkaan, niinpä päätin
nytkin ensin tyhjentää kaappia ja käydä vasta sitten kaupassa.
Kaapintyhjennysvimmassa eräänä arki-iltana syntyi flatbreadeja iltapalaksi
liikuntaharrastuksesta palaavalle paremmalle puoliskolle sekä
porkkanasosekeittoa arkilounaaksi. Porkkanakeitto sopii sikäli
projektiruuaksikin, etten ole koskaan sitä tehnyt. Kaiken lisäksi resepti oli
ihan itse keksimäni.
Flatbreadit valmistin samalla ohjeella kuin viimeksikin. Päällisiksi
jääkaapista löytyi pestoa, pancettaa, kirsikkatomaatteja ja emmentalia toisiin
ja salsaa, jalapenoja ja mozzarellaa toisiin. Molempiin laatuihin lisäsin
itselleni vielä sipulia. Tulihan jälleen todettua, että tuo flatbread-resepti
on aivan mainio. Täytteetkin maistuivat herkullisilta Attenborough’n
luonto-ohjelman äärellä. Arki-illan iloja.
Jostain syystä vihanneslokerosta löytyi aivan valtavasti
porkkanoita. Kuorin suurimman osan niistä, sekä pari perunaa ja pätkän
palsternakkaa. Pilkoin ne yhdessä puolikkaan sipulin kanssa kattilaan. Kaadoin
päälle kanalientä, jonka olin ennen joulua ostanut ja jonka viimeinen päiväys
oli mennyt pari päivää sitten. Keitin juurekset kypsiksi ja lisäsin hieman
mustapippuria. Lopuksi soseutin tietysti koko komeuden. Keitto nautiskeltiin
torstailounaana työpaikalla pancettakuutioiden, sipulisilpun ja leivän kera.
Tyhjennysvimmassa syntyi vielä loppuviikosta lounaspasta
säilötyistä luumutomaateista ja chorizosta sekä sunnuntai-iltapala porkkanaruisletuista
pancettakuutioiden (kyllä, niitä tuli ostettua aika paljon ennen joulua),
paistetun sipulin, kirsikkatomaattien ja crème fraîchen kera. Tässä suolaisten
lettujen ohje, joka on oma muunnelmani eräästä Maku-lehden ohjeesta.
Porkkanaruisletut
2-3 porkkanaa
3 munaa
4 dl maitoa
1,5 dl vehnäjauhoja
1 dl ruisjauhoja
1 tl suolaa
ripaus kurkumaa
Vatkaa munat, maito, jauhot ja mausteet kulhossa. Itse
vatkaan aina ensin jauhot ja nesteen ja lisään vasta sitten munat – näin jauhot
eivät paakkuunnu. Raasta porkkanat ja sekoita ne taikinaan. Anna taikinan
turvota ainakin puoli tuntia. Paista kuumalla öljytyllä pannulla ohuita
lettuja. Täytteet voi valikoida maun (tai jääkaapin sisällön) mukaan. Meillä
siis paistettiin pancettakuutioita, kirsikkatomaattia ja sipulia sekä
paahdettiin auringonkukan siemeniä. Kruunuksi päälle muutama nokare crème
fraîchea.
No comments:
Post a Comment