Sunday 13 January 2013

Viikko 46. Vacas flacas


Joululoman jäljiltä jääkaappi oli pullollaan kaikenlaista: juureksia, kastikkeita, avattuja juustoraastepusseja ja purkkeja. Olen ennenkin tässä blogissa maininnut, etten tykkää heittää ruokaa hukkaan, niinpä päätin nytkin ensin tyhjentää kaappia ja käydä vasta sitten kaupassa. Kaapintyhjennysvimmassa eräänä arki-iltana syntyi flatbreadeja iltapalaksi liikuntaharrastuksesta palaavalle paremmalle puoliskolle sekä porkkanasosekeittoa arkilounaaksi. Porkkanakeitto sopii sikäli projektiruuaksikin, etten ole koskaan sitä tehnyt. Kaiken lisäksi resepti oli ihan itse keksimäni.

Flatbreadit valmistin samalla ohjeella kuin viimeksikin. Päällisiksi jääkaapista löytyi pestoa, pancettaa, kirsikkatomaatteja ja emmentalia toisiin ja salsaa, jalapenoja ja mozzarellaa toisiin. Molempiin laatuihin lisäsin itselleni vielä sipulia. Tulihan jälleen todettua, että tuo flatbread-resepti on aivan mainio. Täytteetkin maistuivat herkullisilta Attenborough’n luonto-ohjelman äärellä. Arki-illan iloja.

Jostain syystä vihanneslokerosta löytyi aivan valtavasti porkkanoita. Kuorin suurimman osan niistä, sekä pari perunaa ja pätkän palsternakkaa. Pilkoin ne yhdessä puolikkaan sipulin kanssa kattilaan. Kaadoin päälle kanalientä, jonka olin ennen joulua ostanut ja jonka viimeinen päiväys oli mennyt pari päivää sitten. Keitin juurekset kypsiksi ja lisäsin hieman mustapippuria. Lopuksi soseutin tietysti koko komeuden. Keitto nautiskeltiin torstailounaana työpaikalla pancettakuutioiden, sipulisilpun ja leivän kera.

Tyhjennysvimmassa syntyi vielä loppuviikosta lounaspasta säilötyistä luumutomaateista ja chorizosta sekä sunnuntai-iltapala porkkanaruisletuista pancettakuutioiden (kyllä, niitä tuli ostettua aika paljon ennen joulua), paistetun sipulin, kirsikkatomaattien ja crème fraîchen kera. Tässä suolaisten lettujen ohje, joka on oma muunnelmani eräästä Maku-lehden ohjeesta.

Porkkanaruisletut

2-3 porkkanaa
3 munaa
4 dl maitoa
1,5 dl vehnäjauhoja
1 dl ruisjauhoja
1 tl suolaa
ripaus kurkumaa

Vatkaa munat, maito, jauhot ja mausteet kulhossa. Itse vatkaan aina ensin jauhot ja nesteen ja lisään vasta sitten munat – näin jauhot eivät paakkuunnu. Raasta porkkanat ja sekoita ne taikinaan. Anna taikinan turvota ainakin puoli tuntia. Paista kuumalla öljytyllä pannulla ohuita lettuja. Täytteet voi valikoida maun (tai jääkaapin sisällön) mukaan. Meillä siis paistettiin pancettakuutioita, kirsikkatomaattia ja sipulia sekä paahdettiin auringonkukan siemeniä. Kruunuksi päälle muutama nokare crème fraîchea.

No comments:

Post a Comment