Sunday, 26 February 2012

Viikko 1. Harajuku, Watanabe, Mr Miyagi ja mitänäitänyton

Projektin ensimmäinen varsinainen kokkauspäivä alkoi lupaavasti: aurinko paistoi siniseltä taivaalta, ja helmikuun tilin viimeiset punnat polttelivat taskussa. Keittiökauppa Kitchen Kapersiin kävi tie. Le Creuset’n padat jäivät toistaiseksi hyllylle, mutta mukaan tarttuivat wokpannu (se oli tarjouksessa!), lasinen mittakannu, syömäpuikot ja uusi tiskiharja.

Resepti oli valikoitunut vajaan viikon pohdinnan ja selailun jälkeen. Valintani oli The Wagamama Cookbookin Chicken Chilli Men, eli wokattua kanaa vihreän paprikan, kevätsipulin ja nuudeleiden kera. Uutta tässä minulle oli periaatteessa koko ruoka, sillä en ole koskaan laittanut japanilaista ruokaa. Keittiövaa’assa painoi kuitenkin eniten annosta varten tehtävä chilikastike. Kotitaloudessamme on nimittäin niin miellytty tuohon kapsaisiinia tihkuvaan hedelmään, että arvelin aivan alkutekijöistä keitellyllä soosilla olevan jatkossakin käyttöä. Muista aineksista sitruunaruoho oli minulle omassa keittiössäni uusi tuttavuus. Myönnettäköön, että verrattain helpolla erikoiskokeella tämä ralli starttasi, mutta ulosajo heti ensimmäisellä viikolla olisi voinut lopettaa projektin hyvinkin lyhyeen.

Ihan ensiksi siivosin keittiön kunnolla. Mikään ei ole ärsyttävämpää ruokaa laittaessa kuin likainen liesi, kuppeja ja kippoja täynnä notkuvat työtasot tai se tietty lasta tai mittakulho kuivuneiden ruuantähteiden kuorruttamana astianpesukoneessa. Kun on ruhtinaallisesti aikaa laittaa ruokaa, tykkään kaataa itselleni lasin viiniä ja laittaa jotakin stimuloivaa musiikkia soimaan taustalle. Niinpä kaadoin lasin sauvignon blancia ja aloin pilkkoa vihanneksia Klamydian tahdissa… Ei, en erityisemmin pidä suomipunkia ideaalisena pilkkomismusiikkina, mutta parempi puoliskoni oli yhtäkkiä kuullut suomihittien kutsun ja laatinut perin ärhäkän soittolistan.

En nyt lähde tässä kuvailemaan koko prosessia alusta loppuun, mutta sanottakoon, että uusi pannu täytti odotukset, chilikastike tuoksui varsin huumaavalta ja keskittyminen oli niin intensiivistä, että en kertaakaan ajatellut mustapippuria! Tavallisesti käteni hakeutuu vaistomaisesti pippurimyllylle, on kyseessä sitten pihvi tai pannukakku.

Arvovaltainen raatimme totesi ruuan hyvinkin suunmukaiseksi. Vihannesten purutuntuma oli tallella, kana oli mehevää ja chilikastike muikean täyteläistä. Ensi kerralla kastikkeeseen saattaa tosin upota toinenkin finger-chili… Maistelutilaisuus toimi paitsi lauantai-illallisena myös toisen tuomariston jäsenen syömäpuikkoharjoittelutilaisuutena. Lautanen tyhjeni, ja krampit hartioissa ja kyynärvarressa nähtiin vain merkkinä tiukasta treenistä.

No mitä sitten jäi käteen? Mukavaa kokkailua, hyvää ruokaa ja ihana illallinen kynttilänvalossa. Mitä sitä muuta tarvitsisikaan? Ai niin, tästä piti oppiakin jotakin. Tärkein oppi liittyi varmaankin nuudeleiden keittoon. Wagamaman teesien mukaan nuudelit keitetään nipin napin kypsiksi, valutetaan ja huuhdellaan kylmällä vedellä. Päälle valeltava kiehuvan kuuma wokki sitten lämmittää nuudelit uudelleen. Syytä kylmähuuhtelulle en ainakaan vielä ole kirjasta löytänyt, mutta arvelen, että sillä estetään supernopeasti kypsyvän nuudelin kypsymisen jatkuminen keitinveden poiskaatamisen jälkeen. Tuloksena on siis napakka, al dente nuudeli, joka toden totta lämpenee juuri sopivaksi kuuman wokkisekoituksen alla. Live and learn.

Tuesday, 21 February 2012

Tarun oppivuosi

Katsoin viikonloppuna elokuvan Julie & Julia, joka seuraa rinnakkain kahden naisen elämää. 1950-luvun Pariisissa elää Julia Child, virkamiehen rouva, jonka intohimo ruuanlaittoon johtaa maailmanlaajuiseen kuuluisuuteen. 2000-luvun New Yorkissa toimistotyöntekijä Julie Powell päättää kokata vuoden aikana Julia Childin kirjan Mastering the Art of French Cooking kaikki 524 reseptiä. Pitkästä aikaa koin kokonaisvaltaisesti ilahduttavan elokuvaelämyksen näennäisesti kevyen elokuvan äärellä. En siis ehkä olekaan läpeensä kyyninen!

Eittämättä eräs elokuvan päällimmäisenä mieleen jäävistä iloista oli lähes kolmanteen päärooliin nouseva ruoka. Meryl Streepin monesti palkittu rooli Julia Childina oli niin ikään häkellyttävän hyvä. Silti takaraivoon taisi jäädä sinnikkäimmin nakuttamaan Amy Adamsin esittämä Julie Powell. Julie kokkaa tylsän päivätyön vastapainoksi ja manaa kyvyttömyyttään saattaa projekteja loppuun. Kirjoittaminen elämäntyönä houkuttaisi, mutta romaaninpuolikaskaan ei etene. Vaikka minun pöytälaatikossani ei varsinaisesti mitään potentiaalisia maailmankirjallisuuden helmiä majailekaan, saamattomuus ja liian usein vaille päätöstä jäävät projektit ovat minunkin ristini. En oikeastaan tiedä, kumpi raivostuttaa enemmän: se, etten saa saatettua projekteja loppuun, vai se, että tiedostan asian, mutta en SILTI saa tehtyä sille mitään.

Julie Powell päätti yhdistää suosikkipuuhansa ja samalla haastaa itsensä yhden projektin loppuun saattamiseen. Hän aloitti vuoden kokkausmaratoninsa ja bloggasi urakan kehittymisestä. Niinpä minäkin Julie Powellin hengessä päätin elvyttää tämän yli kaksi vuotta elottomana internetin sopukoissa kyhjöttäneen ruokablogini ja aloittaa oman projektini. En sentään kuvittele päivätyöni ohella ehtiväni kokata uutta reseptiä joka päivä – jotakin realismin valoa tähän hommaan sentään – joten lähden liikkeelle vähän varovaisemmalla lupauksella.

Aion tehdä joka viikko vähintään yhden sellaisen ruuan, jossa on jotakin minulle uutta. Se voi olla vaikkapa uusi raaka-aine tai uusi valmistustapa. Samalla tulee korjattua sekin, että vaikka todella nautin ruuanlaitosta, liian usein päädyn laittamaan jotakin tuttua ja turvallista. Taidan ajatella, että sitten mikään ei ainakaan mene pieleen. Yritän tämän projektin kestäessä samalla sisäistää Julia Childin asenteen ruuanlaittoon (ks. alla). Niin, siinä tuli mainittua se kestokin. Onhan se vuosi luvattava. Tavallaan alku osuu hyvin ajankohtaan, jolloin toinen vuosi Farnhamissa on juuri pyörähtämässä käyntiin. Sallin itselleni vapautuksen, jos olen suurimman osan viikosta muualla, esimerkiksi lomalla, tai sairaana.

Ensimmäinen ruoka tullee sivun laidassa näkyvästä The Wagamama Cookbookista, jonka hiljattain sain lahjaksi paremmalta puoliskoltani. En oikein osaa tehdä kunnollista aasialaista ruokaa, joten kirjan yksityiskohtaiset vinkit oikeasta vihannesten pilkkomistavasta lähtien lienevät oiva lähtökohta tähän haasteeseen. Haasteen korkkaava ruokalaji valikoituu lähipäivinä ja valmistuu todennäköisesti tulevana lauantaina...