Projektityölistallani on jonkin aikaa ollut pari juustoa:
kotijuusto ja piimäjuusto. En ole vielä niiden tekoon ryhtynyt, mutta kun
uusimassa Glorian Ruoka & Viini -lehdessä oli ohje ricottajuustolle, päätin
hankkiutua eroon juustoneitsyydestäni, sillä olin ajatellut joka tapauksessa
tehdä itse pizzaa sunnuntai-iltana. Ricotta sopii täydellisesti valkoisen
pizzan täytteeksi.

No, kotikeittiöön eivät säännöt ja direktiivit ulotu, joten
käytinpä hyödykseni myös juuston valutuksessa syntyneen heran, johon leivoin
pizzataikinan. Taikinaan sekoiteltiin Tipo 00 -vehnäjauhoja, eli erittäin
hienoksi jauhettuja vehnäjauhoja, sekä semolinaa (eli mannasuurimoita), suolaa,
sokeria, kuivahiivaa ja sitä heraa. Nostatuksen aikana valmistin täytteet.
Valkoisia pizzoja varten värväsin paremman puoliskon
viipaloimaan yhden suuren tuoreen herkkusienen sekä silppuamaan yhden
valkosipulin kynnen. Lisäksi grillasin kuumalla pannulla oliiviöljyssä
munakoisoviipaleita, viipaloin punasipulia ja raastoin parmesaania. Ensin
kaulitulle pohjalle ripotellaan hienoksi silputtua valkosipulia, sitten lusikankärjellisiä
pestoa sekä sitä ricottaa. Seuraavaksi levitellään sieniviipaleet, sipuli ja
grillatut munakoisot ja lopuksi hyppysellinen auringonkukansiemeniä ja
parmesaaniraastetta.
Punaiset pizzat saivat hieman perinteisemmän täytteen.
Tomaattikastiketta varten kuullotin oliiviöljyssä valkosipulisilppua ja
kuivattua, murskattua chiliä. Lisäsin kattilaan tomaattimurskaa, suolaa,
pippuria, sokeria ja hieman oreganoa. Keittelin kastiketta kokoon ja lopuksi
surautin sauvasekoittimella soseeksi. Sen päälle ladoin unkarilaista
pepperonia, punasipulia, tuoretta mozzarellaa sekä emmentalraastetta.
Pizzoja herkuteltiin sitä mukaa kun ne tulivat uunista, ja katalonialainen
punaviini oli verraton kumppani molemmille pizzoille. Jopa munakoisoja
ujosteleva parempi puolisko piti valkoisesta pizzasta. Pizzakupu täynnä olikin
sitten hyvä kellahtaa sohvalle viikonlopun päättävän elokuvan ääreen.
No comments:
Post a Comment